Webinar ‘Choral Music – the Next Generation’

Webinar ‘Choral Music – the Next Generation’

zondag 31 oktober

Internationaal webinar van CantaRode en het Nederlands Kamerkoor 

Presentatie: Daphne Wassink

De wereld van de zangkoren is sterk in beweging. De interesse in traditionele vormen van koorzang loopt terug, maar mensen wil wel nog steeds samen zingen. Hoe kun je in deze (postcorona)tijd als koor innovatief zijn? Hoe spreek je met je repertoire en alternatieve vormen van samen zingen een nieuwe generatie zangers (en toehoorders) aan? Daarover gaat het webinar ‘Choral Music the Next Generation’ dat het Internationaal Koorfestival CantaRode in samenwerking met het Nederlands Kamerkoor aanbiedt op zondag 31 oktober.

Tido Visser
Het Nederlands Kamerkoor (NKK) heeft in zijn 84-jarig bestaan eigenlijk alles meegemaakt. Van saaiheid tot dynamiek, van arrogantie en angst, tot briljantheid en succes. “We hebben triomfen gevierd in de grootste concertzalen ter wereld en we hebben meegemaakt dat de angst het van onze zangers won,” zegt artistiek en zakelijk leider Tido Visser van het NKK. “We bedachten prachtige pensioenregelingen voor onze zangers, maar een paar jaar later maakten we kennis met meedogenloos en massaal ontslag door 75% subsidiekortingen.” Hoe heeft het koor het overleefd? Tijdens het eerste deel van het webinar vertelt Tido Visser over de transitie van het Nederlands Kamerkoor van een koor naar een kunstinstelling.

Imre Ploeg
Tijdens het tweede deel komt Imre Ploeg aan het woord. Hij is manager educatie en artistiek leider van het nieuwe project NKK NXT. Hij vertelt over de vernieuwende manier waarop het Nederlands Kamerkoor werkt met jonge professionals met verschillende achtergronden in het traineeship NKK NXT. Eén vraag staat centraal bij NKK NXT: wat is de rol van ensemblezang in de (verdere) toekomst? Imre bevraagt de rol van zangers (amateur en professioneel) en dirigenten: kun je ook in een koor of ensemble werken op basis van gezamenlijk leiderschap, gezamenlijke besluitvorming en persoonlijke voorkeuren? Kan een kooruitvoering meer zijn dan een concert met mooie liederen en een instemmend publiek? Kunnen we koormuziek gebruiken om maatschappelijke vraagstukken ter discussie te stellen en wat is een goede manier om dat te doen?

Het webinar CHORAL MUSIC – THE NEXT GENERATION vindt plaats op zondag 31 oktober van 14.00 uur –  15.30 uur. Het webinar richt zich op dirigenten, componisten en besturen/directeuren van koren en koorinstituten. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Deelnemers krijgen een link en een wachtwoord toegezonden, waarmee ze op 31 oktober kunnen inloggen. De voertaal tijdens het webinar is Engels.

Wat? Workshop Choral Music the Next Generation
Voor wie? Dirigenten, componisten en besturen.
Wanneer? Zondag 31 oktober 2021
Waar? Online
Tijd? 14.00 – 15.30 uur 
Kosten? Gratis

Direct aanmelden workshop ‘Choral music – the Next Generation’

Comments are closed.