Muziekadviseur


Hennie Ramaekers, geboren te Maastricht, studeerde piano en orkestdirectie aan het Maastrichts Conservatorium bij respectievelijk Jean Antonietti en Martin Koekelkoren. Hij slaagde cum laude voor het Einddiploma Solospel Piano en voltooide de studie orkestdirectie eveneens met het Einddiploma Harmonie- en Fanfaredirectie.
Bij Yvon Ducene (kapelmeester van De Gidsen te Brussel van 1962-1985) specialiseerde hij zich in eigentijdse muziek.

Hennie Ramaekers was dirigent van diverse bekende koren en symfonische blaasorkesten, waaronder de Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor St. Lambertus, de Koninklijke Zangvereeniging Nijmeegs Mannenkoor, het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor St. Caecilia, het Koninklijk Roermonds Mannenkoor en de harmonieorkesten Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eysden, Harmonie St. Michaël Thorn, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg, Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug-Enschede en Tata Steel Symfonisch Blaasorkest.

Met de “Mastreechter Staar” trad hij o.a. op tijdens de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Met dit koor produceerde hij ruim 20 geluidsdragers, verzorgde meer dan 500 concerten en was te gast in vele radio- en tv-programma’s. Met diverse orkesten behaalde hij nationale kampioenschappen. Tijdens de Wereld Muziek Concoursen te Kerkrade in 1985, 1989, 1993 en 1997 behaalde hij telkens een eerste prijs met lof der jury in de concertafdeling.

Naast het dirigentschap van verenigingen was hij als pianodocent verbonden aan het Maastrichts Conservatorium; later werd hij directeur van de Streekmuziekschool te Roermond. Tot december 2005 was hij directeur van het Centrum voor Muziek & Dans “Midden-Langstraat” te Waalwijk. Van 2000-2009 was hij hoofdvakdocent HaFaBra­-directie aan het conservatorium te Enschede. Vanaf september 2009 is hij herintredend jurylid van de KNFM. Ook voor de VLAMO (Vlaamse Amateurmuziekorganisatie) is hij jurylid.

Onder zijn leiding werden concerten en opnamen gerealiseerd met o.a. het Limburgs Symphonie Orkest, het toenmalig Utrechts Symphonie Orkest, het Metropole Orkest, de Bochumer Symphoniker (D), de Koninklijke Militaire Kapel en de Johan Willem Friso Kapel

In zijn vorige periode als muziekadviseur werd vooral aandacht besteed aan:

  • Repertoiredagen voor bestuurders, dirigenten en muziekcommissieleden
  • Zgn meezingrepertoire als bouwsteen voor werving nieuwe leden
  • Repertoire voor blazers en mannenkoren
  • Workshops voor conservatoriumstudenten koordirectie m.m.v. diverse KNZV-Koren
  • Het mannenkoor als aparte segment in het curriculum koordirectie van het Maastrichts Conservatorium
  • Contacten met o.a. Musica Sacra Maastricht, het WMC-Kerkrade en het Grachtenfestival Thorn om nieuwe uitdagende podia te realiseren voor de KNZV-koren

Op de agenda, vanaf 1 januari 2021, voor zijn nieuwe periode als muziekadviseur staan o.a.

  • Koren adviseren met live-stream-repetities
  • Masterclass voor koorsolisten door Marco Bakker
  • Maestro -Cursus voor toekomstige mannenkoor-dirigenten
  • Opzetten van KNZV-projecten 2021 en 2022 met als uitgangspunt bijzonder repertoire binnen het kader van uiteraard ook (een) bijzondere activiteit(en)

Als dirigent is Hennie Ramaekers actief bij het Reuvers Mannenkoor en het Vriendenkoor Echt

Hennie Ramaekers is verder ook actief als projectdirigent bij het Sittards Mannenkoor Si-Tard