Ambassadeurs


Ter ondersteuning van ledenwerving en het promoten van mannenkooracties heeft KNZV-Limburg de “Ambassadeur van KNZV-Limburg” in het leven geroepen

De ondersteuning bestaat uit de voorbereiding van workshop(s) met het koor, het geven van de workshop en de evaluatie daarvan.

Zie regeling: …. 

Op dit moment zijn onze ambassadeurs: Marco Bakker, Martin Hurkens, Math Dirks en Sef Thissen.

Marco Bakker


In 1965 debuteerde Marco Bakker tijdens het Holland Festival met de mannelijke hoofdrol in de opera “ De Droom” van de Nederlandse componist Ton de Leeuw, waarna de titelrol volgde in Monteverdi’s “Orfeo” in hetzelfde festival o.l.v Bruno Maderna.

In zijn lange loopbaan bouwde Marco een breed opera- operette en concertrepertoire op en werd uitgenodigd in diverse concertzalen in binnen-en buitenland. Hij was prijswinnaar in de internationale vocalistenconcoursen van Munchen, ‘s Hertogenbosch en Rio de Janeiro.

Zijn eerste grote concerttournee maakte hij in 1973 in de V.S. als solist met het Philharmonisch Orkest uit Berlijn en het Berliner Conzertchor met uitvoeringen van Bach’s “Hohe Messe” en “die Schoepfung” van Haydn. Na hoofdrollen in “Les Pecheurs de Perles” van Bizet en Bellini’s “Il Pirata” in het beroemde Wexfordfestival in Ierland, vertolkte hij in het beroemde Glyndebournefestival in Zuid Engeland de mannelijke hoofdrol in Richard Strauss’ opera “Intermezzo”, welke uitvoering de hoogste onderscheiding verwierf voor opera-en toneelprodukties in Groot Brittannië. Kort daarna volgde in Engeland de titelrol in Tsjaikovski’s opera “ Eugen Eunegin”. Marco werd internationaal vooral bekend door zijn rol van Graaf Danilo in Lehar’s “Lustige Witwe”, die hij in talloze grote theaters ( o.a. Wenen en Berlijn) in Europa vertolkte.

Marco Bakker is een veel gevraagd concertzanger. Hij zong al meer dan 300 maal de Christuspartij in Bach’s “Mattheus Passion” o.a. in Berlijn, Antwerpen, Londen, Wenen en Amsterdam. De afgelopen jaren maakte Marco Bakker concerttournee’s in Canada en het Caribisch gebied. In Nederland verwierf hij vooral bekendheid door zijn vele Televisie-en Radioprogramma’s en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten zoals “Ein Abend in Wien” en “Wien bleibt Wien”.

In Januari 2015 verscheen zijn nieuwe cd met Schumann’s Dichterliebe en Mahler’s “Kindertotenlieder” en “Lieder eines fahrenden Gesellen” met pianiste Mirsa Adami. Marco Bakker maakte meer dan 90 cd’s en grammofoonplaten.

Marco heeft nog steeds niet te klagen over aanbiedingen in binnen- en buitenland, zijn fantastische stem is uniek. Weinig zangers is het gegeven om op hoge leeftijd nog zo prachtig te kunnen zingen als Marco Bakker. Een jong klinkende stem, gave techniek en verbluffend interpretatievermogen. Na de Christuspartij in de Matthäus Passion in 2016 in de Basiliek van Laren, nu recent in de Grote Kerk in Naarden de basaria’s uit Johannes- en Matthäus Passion. Hij ontroerde publiek, maar ook koor en orkest door zijn inlevingsvermogen, mooie techniek en pure klankschoonheid van de stem. Het lijkt alsof Marco de laatste jaren ‘nieuwe’’ registers open trekt. Het is een waar genoegen om naar deze zanger te luisteren.

Van 3 tot en met 14 november 2018 was Marco uitgenodigd voor een concerttournee op de Nederlandse Antillen. In het seizoen 2018 – 2019 maakt Marco een theatertournee in Nederland en België met de bekende dirigent Walter Proost. Walter is vaste dirigent van het prestigieuze orkest ’Royal Philharmonic Orchestra”..

Martin Hurkens


In 2010 heeft mijn jongste dochter mij aangemeld voor het RTL-programma ‘Hollands Got Talent’ zonder dat ik het wist. Na enige twijfel heb ik toch besloten om mee te doen aan dit geweldige programma. Zonder dat ik enige verwachting had over hoe ver ik zou komen, bereikte ik de finale. In mijn stoutste dromen had ik niet gedacht dat ik de finale ook nog zou winnen. Een fantastische ervaring! Als werkeloze bakker ging er een nieuwe wereld open! Mijn hobby was altijd al zingen geweest en nu was er de gelegenheid om van mijn hobby mijn beroep te maken. Ik heb deze kans dan ook met beide handen aangegrepen.

Na het winnen van de finale kwamen er steeds meer aanvragen binnen voor optredens. Naast de optredens heb ik ook nog een eigen videoclip opgenomen in het centrum van Maastricht. ‘You raise me up’. Zonder dat ik het zelf wist werd deze video ontzettend populair op YouTube en social media. Deze video ging de hele wereld over en voor dat ik het wist kwamen ook de aanvragen binnen vanuit: China, Taiwan en Japan. Dit resulteerde in diverse uitstapjes samen met mijn vrouw naar deze prachtige landen om voor volle zalen te mogen zingen.

Ondertussen heb ik al prachtige optredens mogen verzorgen in onder andere de landen: China, Taiwan, Japan, Italië, Frankrijk, Turkije en Duitsland. Ook in Nederland mag ik diverse optredens verzorgen samen met de beste Harmonieën, Fanfares en Symfonie orkesten. Dit is voor mij een genot om te mogen doen!

Op dit moment ligt er nog een uitnodiging vanuit New York en een grote tour door China. Daarom zeg ik altijd: ‘dromen mag, en soms komen deze ook nog uit’.

persfoto  RP Media             
http://www.martinhurkens.nl/                      
martin.hurkens@gmail.com

Math Dirks (Sittard 1962)

In 1988 sloot hij zijn studie solozang Uitvoerend Musicus Cum Laude af in Amsterdam. Hij studeerde orkestdirectie in Rotterdam.

Hij studeerde bij Hein Meens, volgde lessen bij oa. John Bröcheler en Guus Hoekman en werd persoonlijk uitgenodigd door Elisabeth Schwarzkopf voor haar masterclass in Amsterdam, in december 1984.

Als koordirigent volgde hij lessen bij oa. Wim van Herk, Joop Schets, Jan Eelkema, Jan Pasveer en David Porcelijn.

Hij assisteerde oa. Jos van Veldhoven.

In 1986 won hij tijdens het Internationaal Vocalisten Concours en ‘s Hertogenbosch de 2e prijs, de ‘Prijs van de Vrienden van het Lied’ en de ‘Prijs van de stad Den Bosch’.

Vanaf 1983 was hij full-time actief als Oratorium en Lied-zanger. Hij zong oa. 386x de Matthaus Passion, inclusief de beroemde Nederlandse Matteus Passie in de hertaling van Jan Rot.

Vanaf 1986 zong Math Dirks als solist bij de Nederlandse opera Stichting, Opera forum en Opera Zuid.

Hij maakte radio en cd opnames voor TROS, VARA, KRO en BBC.

In 2004 en 2005 was hij als koordirigent en productieleider verbonden aan Opera Zuid.

Van 2005 tot 2015 was hij als 2e bas in vaste dienst van het Groot Omroepkoor in Hilversum.

Als docent Klassieke zang was hij verbonden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Naast de individuele zanglessen was hij daar ook leider van de klas Liedinterpretatie en werkte hij nauw samen met de afdeling drama en bühnepresentatie.

Van jongs af aan had Math Dirks een grote interesse in cabaret en Nederlands Luisterlied en in 1993 tourde hij door de Nederlandse theaters met een programma dat liederen en chansons bevatte van oa. Fauré tot Brel.

In 2006 verzorgde hij met de begeleidingsband van Robert Long een programma tijdens diens uitvaart.

Op dit moment heeft Dirks zich volledig toegelegd op de vertolking van het Nederlandse luisterlied en verzorgt diverse programma’s met dit repertoire.

Met de onlangs overleden Maurice Hermans speelde Math in een programma rondom liedjes van Toon.

Als koordirigent is hij actief sinds 1979.

Hij was dirigent van oa. Melodique Maasbracht, Gemengd koor Zanglust Geleen, Synoïdos Sittard, het Heerder Mannenkoor, het Koor van Opera Zuid, Koninklijk ‘s Hertogenbosch’ Mannenkoor, Vocal Group Brits Maasbree, Animato Horn en het Deurnes Gemengd Koor.

Als 2e dirigent en vocal coach was hij oa. verbonden aan Crescendo Doenrade, Gemengd Koor Beesel en de Mastreechter Staar.

Hij dirigeerde in 2004 en 2005 het koor van Opera Zuid

Op dit moment dirigeert hij: Sittards Mannenkoor Si-Tard, Canto Lirico Heel, La Bonne Espérance Eindhoven, de Brabantzangers en Mannenkoor Sint Remigius Klimmen.

Als ambassadeur van de KNZV verzorgt hij regelmatig workshops en ledenwerfacties voor diverse Limburgse koren

mail mathdirks@gmail.com

Sef Thissen


Bariton Sef Thissen is een veelgevraagd zanger in binnen- en buitenland. Het karakter Wotan uit Wagners Ring des Nibelungen past de heldenbariton als een maatpak. Thissen is bedenker en gastheer van de succesvolle Viva Classic Live concerten en de Kurhaus Kerstconcerten die jaarlijks uitgezonden worden bij AvroTros.

Grote indruk

Naast zijn eigen Viva Classic Live concerten en de Kurhaus Kerstconcerten, waarbij de intensieve samenwerking en vriendschap met dirigent Maurice Luttikhuis niet onvermeld mag blijven, heeft Thissen grote indruk gemaakt tijdens het slotconcert van de Evert Thielen tentoonstelling in het Limburgs Museum. Samen met sopraan Annemarie Kremer (Brünhilde) en tenor Frank van Aken (Siegfried) zong Sef Thissen (Wotan en Wanderer) de wereldpremière van Ring des Feuers.

Als slotstuk van de de Thielen tentoonstelling was door regisseur Sybrand van der Werf het thema van de Sleeping Brünhilde uit Wagners Ring gehaald en teruggebracht tot een op zichzelf staand verhaal. Robert Weirauch had de muziek omgeschreven voor een bezetting voor twee vleugels en slagwerk. Naar aanleiding van deze uitvoering zingt Thissen zijn vertolking van Wotan vaker in binnen- en buitenland.

foto Jan de Bruijn                               
https://www.sefthissenmusic.nl/                            
info@sefthissenmusic.nl