Veilig samen zingen vanuit je auto

Veilig samen zingen vanuit je auto

ODEONWHEELS

Al adviseert het OMT koren dringend om niet te zingen, Vocal Group Odeon uit Maastricht houdt zich niet stil. Gisteren gaven de leden een coronaproof concert vanuit de eigen auto. De aerosolen bleven veilig binnenboord.

BRON: De Limburger  door VIKKIE BARTHOLOMEUS

Ze staan op elkaar gepropt. De gele Kia Picanto naast de zwarte Citroën C1, de blauwe Kever naast de rode Fiat 500. Uit alle portieren of autoraampjes bungelen zwarte kabels, vanachter elk dashboard klinkt een stem. Tenminste: als je een koptelefoon op hebt. Anders is het volstrekt onbegrijpelijk waarom deze kluwen auto’s op de parkeerplaats aan het spoor bij Gronsveld staat. Dirigent Jacqueline Nelissen probeert enthousiast de regie te houden over iedereen achter het stuur. „Niet hoesten door de microfoon! We hebben maanden alleen voor de computer wat liggen murmelen, dus van mij mag je nu echt even lekker door zingen.”

Autoradio

OdeOnWheels. Zo heet het concert dat Vocal Group Odeon deze zondag geeft. De leden doen er alles aan om samen te kunnen zingen. Toen de coronamaatregelen iets soepeler waren repeteerden ze in de buitenlucht of zelfs tussen de planten van een tuincentrum. Maar nu zijn ze alweer maanden teruggeworpen op Zoomsessies, ondoenlijk voor a-capellazang. Jacqueline Nelissen zag op internet een filmpje van een Amerikaans koor dat via een radiokanaal vanuit de eigen auto’s toch samen kon zingen en zo ontstond het idee voor OdeOnWheels.

Sjors van de Weijer van AudioEye moest er even over denken toen Jacqueline Nelissen bij hem aanklopte. „Hoe zorg ik dat iedereen zichzelf en elkaar goed hoort?” Hij koos voor draadloze koptelefoons en een microfoon in elke auto. „Eigenlijk is het hetzelfde principe als silent disco.”

Het koor heeft toestemming gevraagd van de gemeente Eijsden-Margraten. Om de groep zo klein mogelijk te houden mogen slechts de inzittenden van vier extra auto’s van het concert genieten; een videoverslag is later via Facebook te zien.

De repetitie vooraf begint hilarisch. Iedereen probeert aan de carkit, jashaak of ventilatieroosters een plek te vinden voor de microfoon, om de handen vrij te houden voor de zangpartijen. Elk geluidje wordt opgevangen, grappen kaatsen heen en weer tussen de auto’s. Jacqueline: „Wie zit zo te bladeren? Zal Lucas wel zijn. Die smijt straks zijn partijen uit het raam.” Even later: „Ik word helemaal crimineel, kan iedereen alstublieft zijn mond dichthouden?”

Swingen

In sommige auto’s swingt het, anderen zijn opperst serieus. Op de voorste rij pompt een bariton vanuit een rode Daihatsu Cuore er in zijn eentje als human beatbox een volledige vocale ritmesectie uit.

Het repertoire is toepasselijk: God Only Knows van The Beach Boys, That Lonesome Road van James Taylor en Toch is het klote zonder jou van Edwin Rutten (Ome Willem).

En speciaal voor de jubilarissen Ingrid en Jan Wouter die al twintig jaar lid zijn klinkt een Lang Zal Ze Leven, maar dan zo vals mogelijk. Mezzosopraan Cisca Stevens: „Ik werd net toch wel een beetje ­emotioneel. We willen al zo lang samen zingen en nu kan het eindelijk weer. Geweldig.”

Comments are closed.