Project Requiem – Cherubini voor Mannenkoor

Project Requiem – Cherubini voor Mannenkoor

Mede dankzij de vele positieve reacties over “Zingen met Hennie 1.0 en 2.0” en niet te vergeten het mooie concert in Thorn begon het bij dirigent Hennie Ramaekers (al)weer te kriebelen.

En… het lijkt erop dat er een “Zingen met Hennie 3.0” van start gaat over enkele weken. Een tipje van de sluier lichten we hierbij op:

Op 9 okt a.s. wordt het Requiem in d-mineur van de Italiaanse componist Luigi Cherubini ’s middags uitgevoerd in het prachtige Wilmink Theater te Enschede. We kunnen spreken van een monument in de mannenkoor-literatuur. Dit 2de Requiem van Luigi Cherubini, duurt bijna een uur en is gecomponeerd voor    4-stemmig mannenkoor. Hennie Ramaekers is door de Stichting Wilminktheater project Orkest uitgenodigd dit prachtige werk uit te voeren.

Het werd in 1834-1836 gecomponeerd in opdracht van de aartsbisschop van Parijs die niet tevreden was over het 1ste Requiem omdat daarin vrouwenstemmen waren opgenomen. De première vond plaats op 25 maart 1838 in Parijs. Op wens van de componist werd het 2de Requiem uitgevoerd bij gelegenheid van zijn uitvaart in het voorjaar 1842, dus 180 jaar geleden.

Voor de uitvoering in Enschede wordt een koor samengesteld uit (professionele zangers) en amateurs. Bij voorkeur zangers die dit werk al eens volledig uitgevoerd hebben (4 koren in Nederland) maar zeker ook andere belangstellenden. Vooralsnog worden zangers geworven uit Limburg, Brabant, Gelderland en Noord-Oost Nederland.

Het is geen eenvoudig werk, maar voor gemotiveerde en ervaren zangers zeker te doen. Het wordt uiteraard stevig aanpakken in de vorm van in ieder geval studiedagen (25 juni Eindhoven) en een weekend 17 en 18 sept. Zondag 9 okt is dan de doorloop en het concert. De concrete invulling ( vervoer enz) volgt z.s.m. nadat de koorsamenstelling bekend is. De deelnemers ontvangen na aanmelding een koorpartituur en een opname met een zgn. meelees-partituur. Ook worden oefen-mp3s gemaakt waarin zowel de partij voor de eigen stem te beluisteren valt. Mogelijk komen er ook nog YouTube-repetities ter ondersteuning. Kortom, je krijgt alle hulp die nodig is om tot een goed resultaat te komen.

De voormalig dirigent van de Koninklijke Marinierskapel, Gert Buitenhuis, heeft een prachtige orkestratie geschreven voor symfonisch blaasorkest. In Enschede zal het koor begeleid worden door een projectorkest, eveneens bestaande uit professionele en amateurmuzikanten.

We willen graag vóór 15 april a.s. weten of je interesse hebt om mee te doen aan dit prachtige project.

Aanmelden aan mailadres: knzv.limburg@gmail.com

Geef s.v.p. door:  Naam, stemsoort, mailadres en koor waar je eventueel zingt.

Meer informatie nodig? Neem dan contact op met Hennie Ramaekers  tfn 06 – 51 50 60 67

Comments are closed.