Koren luiden de noodklok: meer mannen nodig

Koren luiden de noodklok. Er zingen steeds minder jongens in een koor en daardoor dreigt de mannenstem te verdwijnen. 

Van de 300 jongenskoren in de jaren 60 zijn er nu nog maar tien tot vijftien over. En in gemengde koren zitten steeds minder jongens.

Volgens Daphne Wassink van korenfederatie Europa Cantat heeft het deels te maken met de afname van de populariteit van de kerk. Daarmee verdwijnt ook de traditie om in kerkkoren te zingen.

Lees hier het hele artikel

 BRON: NOS.nl

Mannenkoor stopt: ‘We zijn al even niet met onze tijd meegegaan’

Vlak voor de kerstdagen, met de laatste repetitie net achter de rug, heeft het Christelijk Mannenkoor Lelystad aangekondigd dat het er na bijna 30 jaar mee stopt. De komende weken komen de bijna 50 mannen nog drie keer samen voor de kerstconcerten en dan is het klaar. De reden: er zijn steeds minder koorleden. Ook andere koren zijn bezorgd over dalende ledentallen.

“Je ziet het al een poosje aankomen natuurlijk”, zegt secretaris Tom van der Wekken. “De mannen aan de bovenkant worden ouder en krijgen gezondheidsproblemen en de toevoer van jongeren stokt.” De afgelopen tweeënhalf jaar meldden zich twee potentiële nieuwe leden in Lelystad, van wie er eentje ook echt lid werd. “Maar die moest vanwege andere verplichtingen alweer snel stoppen.”

Dat probleem is in veel gemeenten te zien, zegt Van der Wekken. “Op veel plaatsen is het aangaan van langdurige verplichtingen aan het verdwijnen. Mensen binden zich niet meer voor langere tijd.”

De aanwas van nieuwe, jongere koorleden is voor veel koren een probleem, erkent Koos van Herk van het Koninklijk Nederlands Zangersverbond (KNZV). “Het is armoe troef in de mannenkorenwereld. We zijn eigenlijk al een poosje niet meer met onze tijd meegegaan. En jongeren hebben het nu druk en willen niet meer gebonden zijn.” Hij ziet wel dat koren moderniseren in hun muziekkeuze om jongeren te trekken.

 

Klik hier voor het gehele artikel

BRON: NOS.nl

 

Hoe krijgen we de jongens weer aan het zingen?

Als het zo doorgaat zit Nederland straks zonder bassen en tenoren. Het aantal zingende jongens in ons land wordt elk jaar minder. Andere Europese landen vertonen eenzelfde trend. Hoe kunnen we het voor jongens weer aantrekkelijk maken om in een koor te zingen? Die vraag staat begin juni centraal tijdens een symposium en festival van het jubilerende Stadsjongenskoor Oldenzaal.   tekst Twan Geurts foto’s Willem Snel

 

BRON: ZINGmagazine

 

Klik hier om het gehele document te lezen.

 

opmaak 13 dec 2019 

Comments are closed.